Как понять программу. Характеристический анализ современных подходов к пецификации программ - Бабенко, Л.П. (Кибернетика и системный анализ, 2012)
Для сучасних інформаційних технологій характерною рисою є тенденція до інтеграції і відкритого обміну ресурсами (знаннями, онтологіями, публікаціями, компонентами розробки програмного забезпечення, стандартами та іншими документами). Продуктивність такого обміну визначається здатністю користувача зрозуміти зміст і призначення ресурсів. Аналізуються підходи до специфікації інформаційних ресурсів у проектах, що одержали найбільший резонанс. Аналізуються їх загальні і специфічні концептуальні та проектні рішення, характеристики, що застосовуються для розкриття змісту специфікацій. One of the main features of modern information technologies is the tendency to integration and open interchange of information resources (knowledge, ontologies, publications, software development components, standards, and other documents). The usefulness of such exchange is determined by the ability of the user to understand the sense and purpose of such resources. The author analyzes the approaches to specifications of information resources in some most popular projects and their common and specific conceptual and design solutions, sets of attributes applied to achieve the understandability of specifications.