Эвристический метод построения Байесовских сетей - Терентьев, А.Н.; Бидюк, П.И. (Математичні машини і системи, 2006)
Байесовские сети являются великолепным инструментом для классификации при выполнении интеллектуального анализа данных. Но построение Байесовской сети по обучающим данным является NP-трудной задачей. В статье предлагается эвристический метод построения Байесовских сетей, основанный на использовании обоюдной информации между всеми вершинами, а в качестве оценочной функции, на каждой итерации алгоритма обучения, можно использовать значение описания минимальной длины. Для вычисления ошибки обучения предложено использовать формулу структурной разности. Приведены основные определения и соответствующие иллюстративные примеры. Байєсові мережі це зручний інструмент для класифікації при здійсненні інтелектуального аналізу даних. Однак побудова Байєсових мереж по навчальних даних - це NP- складна проблема. В статті запропоновано евристичний метод побудови Байєсових мереж, оснований на використанні взаємної інформації між всіма вершинами, а як функції оцінки на кожній ітерації алгоритму навчання - використовувати значення описання мінімальної довжини. Для розрахунку похибки навчання запропоновано використовувати формулу структурної різниці. Наведено основні визначення та відповідні ілюстративні приклади. Bayesian networks are the instrument, which is widely used for classification task when performing data analysis. The network structure is a NP-hard problem. The paper presents a heuristic method for constructing Bayesian network, based on using mutual information between all vertexes and as an estimation function in each iteration to use description of minimum long. For calculation of the error of learning the formula of the structure difference is proposed. Basic definitions and correspondent illustrative examples are given.