Механизм образования компонент радиоизлучения пульсара за пределами главного импульса. II. Интеримпульс - Петрова, С.А. (Радіоастрономічний інститут НАН України, 2008)
Развита теория индуцированного рассеяния на ультрарелятивистских частицах в умеренно сильном магнитном поле. Полученные кинетические уравнения использованы для решения задачи об индуцированном рассеянии радиоизлучения пульсара за пределы узкого пучка. Показано, что рассеянное излучение в основном концентрируется в направлении, антипараллельном скорости рассеивающих частиц. На основании этого процесса впервые предложен физический механизм интеримпульсной компоненты пульсара. Модель объясняет наблюдаемые спектральные и поляризационные особенности интеримпульсного излучения, а также его связь с главным импульсом. Розвинено теорію індукованого розсіяння на ультрарелятивістських частинках у помірно потужному магнітному полі. Одержані кінетичні рівняння застосовано у розв’язку задачі індукованого розсіяння радіовипромінювання пульсара поза межі вузького пучка. Показано, що розсіяне випромінювання головно концентрується у напрямку, антипаралельному швидкості частинок. На основі цього процесу вперше запропоновано фізичний механізм інтерімпульсної компоненти пульсара. Наша модель пояснює спостережувані спектральні та поляризаційні особливості інтерімпульсного випромінювання, а також його зв’язок із головним імпульсом. The theory of induced scattering off the ultrarelativistic particles in a moderately strong magnetic field is developed. The kinetic equations obtained are applied to the problem of induced scattering of pulsar radiation out of the narrow beam. It is shown that the scattered radiation predominantly concentrates in the direction antiparallel to the velocity of the scattering particles. Based on this process, we for the first time suggest a physical mechanism of the interpulse component of a pulsar. Our model explains the observed spectral and polarization peculiarities of the interpulse emission as well as its connection to the main pulse.