Посткибернетика: смена парадигм - Теслер, Г.С. (Математичні машини і системи, 2006)
В статье прослеживается смена парадигм в кибернетике Н. Винера и В.М. Глушкова, а также в пришедшей ей на смену посткибернетике. Основное внимание уделено постулату об информационном влиянии и взаимодействии в процессах и явлениях живой, неживой и искусственной природы, системно-кибернетическому подходу и всеобщим законам информационного развития и трансформации информации. У статті розглянуто зміну парадигм у кібернетиці М. Вінера і В.М. Глушкова, а також у посткібернетиці, яка прийшла їй на зміну. Основну увагу приділено постулату про інформаційний вплив і взаємодію у процесах і явищах живої, неживої і штучної природи, системно-кібернетичному підходу і загальним законам інформаційного підходу і загальним законам інформаційного розвитку і трансформації інформації. The change of paradigms in cybernetics by M. Viner and V.M. Gluskov, and also superseded them postcybernetics is observed in the paper. The main attention is paid to postulate about information influence and interaction in the processes of animate, inatimate and artificial nature, system-cybernetic approach and general laws of the development and transformation of information.