Архітектурно-онтологічні принципи розбудови інтелектуальних інформаційних систем - Палагін, О.В.; Петренко, М.Г. (2006)
У роботі досліджені та розроблені концептуальні основи побудови онтолого-керованих інформаційних систем, головними особливостями яких є метаонтологія МОКС та орієнтація на апаратні засоби інтерпретації інформаційних структур. При цьому останні реалізовані на сучасних програмовних інтегральних логічних схемах з використанням парадигми гнучкої архітектури, що забезпечує, зокрема, ефективний механізм обробки індексів, які ідентифікують лексичні одиниці ПМТ у комп'ютері. В работе исследованы и разработаны концептуальные основы построения онтолого-управляемых информационных систем, главными особенностями которых являются метаонтология ЯОКМ и ориентация на аппаратные средства интерпретации информационных структур. При этом последние реализованы на современных программируемых логических интегральных схемах с использованием парадигмы гибкой архитектуры, что обеспечивает, в частности, эффективный механизм обработки индексов, которые идентифицируют лексические единицы ЕЯТ в компьютере. In this article it is researched and developed conceptual bases of construction of ontology-operated information systems which main features are metaontology LOPW and orientation to hardware of interpretation of information structures. Thus the last are realized on modern programmed logic integrated schemes with use of a paradigm of flexible architecture that provides, in particular, the effective mechanism of processing of indexes which identify lexical units NLT in a computer.