Локализация остатков сверхновых в Галактике - Анисимова, Г.Б.; Шацова, Р.Б. (Радіоастрономічний інститут НАН України, 2008)
Исследуется расположение известных остатков сверхновых в Галактике ( ~ 300 SNR). Показана неслучайность распределения SNR: по группам SNR прослеживаются спиральные рукава и другие галактические структуры (бар и др.), распределение SNR и их групп регулярно с периодом π/n, где n = 2, 4, 6. Обнаружены партнеры SNR по конфигурациям (антиподы, противостояния и др.). Досліджується розташування відомих залишків наднових у Галактиці (~300 SNR). Показано невипадковість розподілу SNR: за групами SNR просліджуються спіральні рукави та інші галактичні структури (бар тощо), розподіл SNR та їх груп регулярно з періодом π/n, де n =2, 4, 6. Знайдені партнери SNR за конфігураціями (антиподи, протистояння та інші). The location of the known supernova remnants in the Galaxy is investigated (~300 SNR). The nonrandom SNR distribution is obtained: the spiral arms and other galactic structures (the bar, etc) are revealed; the distribution of SNR and SNR groups is regular, having the period π/n, where n =2, 4, 6. The SNR partners in configurations (antipodes, etc) are detected.