О мере изменения состояния коллектива взаимодействующих элементарных автоматов в дискретной среде - Курганский, А.Н. (Кибернетика и системный анализ, 2012)
Досліджується поняття стану розподіленого в інформаційному середовищі дискретного обчислювального динамічного об’єкта, що складається з елементарних автоматів. Запропоновано геометричний підхід до визначення такого стану й виміру його зміни. Вивчаються динамічні властивості таких об’єктів. A collective of interacting stateless automata in a discrete geometric environment is considered as an integral automata-like computational dynamic object. We propose a geometric approach to determine the state and the measure of transition and analyze the dynamic properties of such objects.