Каркасное проектирование доменно-ключевой схемы реляционной базы данных - Панченко, Б.Е. (Кибернетика и системный анализ, 2012)
Запропоновано новий підхід до синтезу ДКНФ для довільної предметної області. Досліджено частковий випадок многозначної залежності — декартова залежність. Доведено лему про безаномальність окремого реляційного відношення і теорему про безаномальність актуальної частини реляційного каркасу. Дано новий критерій приналежності схеми баз даних до ДКНФ. Зроблено висновок про можливість застосування даного підходу до проектування схем інформаційних сховищ. A new approach to the DK/NF synthesis for an arbitrary domain is proposed. The Cartesian dependency as a special case of multivalued dependency is investigated. The lemma about the non-abnormality of special relational and the theorem about the non-abnormality of the actual part of the relational frame are proved. A new criterion for the database scheme’s appurtenance to DK/NF is given. The conclusion about the possibility of applying this approach to the design of information warehouse schemes is made.