Скопления и группы галактик в полях ESO 052, 151, 252, 341 - Панько, Е.А. (Радіоастрономічний інститут НАН України, 2008)
На базе каталога галактик Мюнстерского красного обзора неба для четырех участков южного неба размером 5°×5° каждый проанализированы положения 63000 галактик звездной величины до rF =19.3^m в фотометрической системе каталога. Поиск областей повышенной концентрации галактик проводился по методике построения двумерной мозаики Вороного. Найденные области повышенной концентрации интерпретированы как скопления и группы галактик. Для каждой из найденных структур определена ее форма в проекции на картинную плоскость и получен список галактик в поле структуры. Найденные детали крупномасштабного распределения галактик в исследованных полях хорошо подтверждаются сравнением с основными каталогами скоплений галактик ACO, APM и новым каталогом скоплений и групп галактик PF. Области, в которых концентрация галактик ниже средней, интерпретированы как возможные войды. На базі каталогу галактик Мюнстерського червоного огляду неба для чотирьох ділянок південного неба розміром 5°×5° проаналізовано положення 63000 галактик зоряної величини до rF =19.3^m в фотометричній системі каталогу. Пошук областей підвищеної концентрації галактик виконувався за методикою побудови двовимірної мозаїки Вороного. Знайдені області підвищеної концентрації інтерпретовано як скупчення і групи галактик. Для кожної із знайдених структур визначено її форму у проекції на картинну площину і одержано список галактик у полі структури. Знайдені деталі великомасштабного розподілу галактик у досліджуваних полях добре підтверджуються порівнянням з основними каталогами скупчень галактик ACO, APM та новим каталогом скупчень і груп галактик PF. Області, де концентрація галактик нижча середньої, інтерпретовано як можливі войди. The observational basis for this study was The Galaxy Catalogue of the Münster Red Sky Survey. The positions of about 63000 galaxies brighter than 19.3^m (catalogue photometric system) in four 5°×5° fields were studied. The analysis employed the Voronoi tessellation method for the galaxy cluster search. Areas exhibiting increased concentrations of galaxies were interpreted as galaxy clusters and groups. We obtained both shape of each galaxy cluster and list of galaxies in cluster field. Our results were compared with the galaxy clusters of the ACO and APM catalogs, as well as with the new PF catalog of galaxy clusters and groups. Areas exhibiting below-average concentrations of galaxies were interpreted as possible voids.