Моделирование многофакторного лечебного воздействия на биосистему - Долгополов, И.Н. (Кибернетика и системный анализ, 2012)
Розглянуто актуальні питання підвищення ефективності діагностичного та лікувального процесів на основі представлень екобіоніки, що включають взаємодію багатокомпонентного лікарського комплексу і локальної мішені біосистеми різного рівня абстракції у рамках парадигми мультіагентних технологій. Висвітлено питання моделювання реактивних і когнітивних агентів, їх взаємодії з середовищем на основі кіберсеміотичних представлень, що включають сенсорний і перцептивний рівні сприйняття рішень і реакцій, зокрема семіогнозис та адаптацію. The paper deals with the enhancement of the effectiveness of diagnostic and therapeutic processes based on ecobionics, including the interaction of a multicomponent medicinal complex and a local target of a biosystem of different levels of abstraction within the framework of the paradigm of multiagent technologies. Modeling of reactive and cognitive agents and their cooperation with the environment based on cybersemiotic concepts are considered taking into account the sensory and perceptual levels of the perception of decisions and reactions, including acquisition of knowledge and adaptation.