Исследование переменности источников мазерного излучения на РТ-22 КРАО и РТ-22 ПРАО - Вольвач, А.Е.; Самодуров, В.А.; Толмачев, А.М.; Вольвач, Л.Н.; Субаев, И.А.; Рудницкий, Г.М.; Пащенко, М.И. (Радіоастрономічний інститут НАН України, 2008)
С целью объединения и координации научно-исследовательских работ между НИИ "КрАО" (Украина), ПРАО АКЦ ФИАН (Россия) и ГАИШ МГУ (Россия) в области спектральной радиоастрономии с помощью 22-метрового радиотелескопа РТ-22 КрАО и 22-метрового радиотелескопа РТ-22 ПРАО проведены исследования переменности мазерных источников в линии водяного пара на длине волны 1,35 см и мазерных источников излучения молекулы гидроксила на длине волны 18 см. Проведен мониторинг около 300 объектов мазерного излучения в линии водяного пара на волне 1,35 см и порядка 40 источников в линии гидроксила на длине волны 18 см со спектральным разрешением 0,1 и 0,02 км/с соответственно. Проведен анализ вариаций спектров источников мазерного излучения в линии водяного пара на волне 1,35 см: WB 652, GGD 4, V391 Cyg, DR Cyg, IRAS 22480+6002 за период 1994 - 2007 гг. З метою об'єднання і координації науково-дослідницьких робіт між НДІ “КрАО” (Україна), ПРАО АКЦ ФІАН (Росія) і ДАІШ МДУ (Росія) у галузі спектральної радіоастрономії за допомогою 22-метрового радіотелескопа РТ-22 КрАО і 22-метрового радіотелескопа РТ-22 ПРАО виконано дослідження змінності мазерних джерел в лінії водяної пари на довжині хвилі 1.35 см і мазерних джерел випромінювання молекули гідроксилу на довжині хвилі 18 см. Виконано моніторинг близько 300 об'єктів мазерного випромінювання в лінії водяної пари на хвилі 1.35 см і близько 40 джерел у лінії гідроксилу на довжині хвилі 18 см зі спектральним розділенням 0.1 і 0.02 км/с відповідно. Проаналізовано варіації спектрів джерел мазерного випромінювання в лінії водяної пари на хвилі 1.35 см: WB 652, GGD 4, V391 Cyg, DR Cyg, ІRAS 22480+6002 за період 1994–2007 рр. For co-ordination of the research activity between CrAO (Ukraine), PRAO ASC FIAS (Russia) and SAISh MSU (Russia) in the field of spectral radio astronomy the variability of H2O line in maser sources at 1.35 cm and that of OH line in maser sources at 18 cm were studied with the use of CrAO 22-m radio telescope RT-22 and PRAO 22-m radio telescope RT-22. About 300 H2O maser sources and 40 OH maser sources were monitored with spectral resolution of 0.1 and 0.02 km/s, respectively. The spectrum variability of the H2O maser sources WB 652, GGD 4, V391 Cyg, DR Cyg, IRAS 22480+6002 during 1994–2007 was analyzed.