Неклассические дифференциальные модели динамики пространственно-временных консолидационных процессов - Булавацкий, В.М.; Скопецкий, В.В. (Кибернетика и системный анализ, 2011)
Побудовано математичні моделі процесу фільтраційної консолідації насичених сольовими розчинами тріщинувато-пористих середовищ як без урахування, так і з урахуванням ефектів пам’яті. Запропоновано алгоритм чисельного моделювання динаміки консолідаційного процесу, наведено результати чисельних експериментів, досліджено взаємозв’язок між моделями. Mathematical models are constructed for the process of filtrational consolidation of crack-porous mediums saturated with saline solutions with and without allowance for memory effects. An algorithm is offered for numerically modelling the dynamics of the consolidation process, the results of numerical experiments are presented, and interrelations between the models constructed are investigated.