Идентификация параметров эллиптико-псевдопараболических распределенных систем - Сергиенко, И.В.; Дейнека, В.С. (Кибернетика и системный анализ, 2011)
Для низки комплексних обернених задач відновлення параметрів багатокомпонентних еліптико-псевдопараболічних розподілених систем запропоновано обчислювальні алгоритми реалізації градієнтних методів на основі розв’язку прямих та спряжених задач у слабких постановках. Даний підхід виключає необхідність явної побудови функціоналів Лагранжа та використання функцій Гріна. Calculation algorithms of the realization of gradient method based on the solution to direct and adjoint problems in weak formulations are proposed for a number of inverse problems of multicomponent elliptic pseudoparabolic distributed systems of parameter estimation. The proposed approach makes it unnecessary to construct Lagrange functionals in explicit form and to use Green functions.