Моделирование движений рук, мимики и артикуляции лица человека для синтеза и визуализации жестовой информации - Кривонос, Ю.Г.; Крак, Ю.В. (Кибернетика и системный анализ, 2011)
Запропоновано інформаційні та математичні моделі для реалізації можливості анімації процесу спілкування за допомогою жестової мови на базі використання віртуальної моделі людини. Розроблено модель для фіксації морфем жестової мови, на основi якої створено технологію і відповідне програмне забезпечення для отримання, зберігання і відтворення жестів. Запропоновано алгоритмічні рішення щодо розрахунку властивих людині траєкторій руху рук і корпусу моделі при переходах від одного жесту до другого, а також анімації міміки і артикуляції обличчя людини. Information and mathematical models are proposed for the animation of body language communication based on a virtual human model. A model is developed to fix morphemes of the body language and is used to create a technology and software to generate, store, and reproduce gestures. Algorithmic solutions are proposed for the analysiscomputation of human-like trajectories of hands and bodymovement at transitions from a gesture to the gesture, and facial expression and articulation.