U-Pb ізотопний вік та ізотопний склад гафнію цирконів горбашівської світи волинської серії венду Волині - Шумлянський, Л.В. (Доповіді НАН України, 2012)
Наведено результати дослiдження цирконiв з конгломератiв горбашiвської свiти — найнижчої у складi волинської серiї венду. Дослiдження проводились методом ICP-MS з лазерною абляцiєю. Всi циркони виявились дуже подiбними як у вiдношеннi їх зовнiшнього вигляду, так i iзотопного вiку (²⁰⁷Pb/²⁰⁶Pb вiк становить (1422 ± 19) млн рокiв), що дозволяє припустити походження їх з одного джерела. Значення εHf₁₄₂₂ становить −6,7± 1,1, що вказує на корове походження цих порiд. Отриманi результати свiдчать про наявнiсть вiдносно молодих кислих порiд корового походження в межах пiвнiчно-захiдного схилу Українського щита. Приведены результаты исследования цирконов их конгломератов горбашевской свиты — самой нижней в составе волынской серии венда. Исследования проводились методом ICP-MS с лазерной абляцией. Все цирконы оказались весьма похожими как в отношении их внешнего вида, так и изотопного возраста (²⁰⁷Pb/²⁰⁶Pb возраст составляет (1422 ± 19) млн лет), что позволяет предположить их происхождение их единого источника. Значение εHf₁₄₂₂ составляет −6,7 ± 1,1, что указывает на коровое происхождение этих пород. Полученные результаты указывают на наличие относительно молодых кислых пород корового генезиса в пределах северо-западного склона Украинского щита. The results of in situ LA ICP-MS investigations of zircon separated from conglomerates of the Gorbashi suite that is the lowermost in the Vendian Volyn Series are presented. All zircons are very similar in terms of their external appearance, and the average ²⁰⁷Pb/²⁰⁶Pb age is 1422 ± 19 Ma that envisages their common source. The average of εHf₁₄₂₂ is −6.7 ± 1.1 and indicates the crustal origin of source rocks. The obtained results evidence the presence of rather young crustal- derived felsic rocks in the north-western slope of the Ukrainian shield.