Синтез нових похідних 1-(1,1-діоксидотетрагідро-3-тієніл)-3,5-диметилпіразолу шляхом реакцій крос-метатезису - Головатюк, В.М.; Безуглий, Ю.В.; Кашковський, В.І. (Доповіді НАН України, 2012)
Вперше в Українi синтезовано рутенiєвмiсний 2-iзопропоксибензилiденовий каталiзатор
метатезису олефiнiв Граббса–Ховейди, за допомогою якого вивчали можливiсть проведення реакцiй крос-метатезису мiж 3,5-диметилпiразольним похiдним тiолан-1,1-дiоксиду та деякими функцiоналiзованими олефiнами. Отримано новi ненасиченi 3,5-диметилпiразолвмiснi сполуки, що були iдентифiкованi виключно як транс-iзомери. Показано
перспективнiсть застосування стереоселективних реакцiй крос-метатезису для отримання нових похiдних пiразолу. Впервые в Украине синтезирован рутенийсодержащий 2-изопропоксибензилиденовый катализатор метатезиса олефинов Граббса–Ховейди. С его помощью изучалась возможность проведения реакций кросс-метатезиса между 3,5-диметилпиразольным производным тиолан-1,1-диоксида и некоторыми функционализированными олефинами. Получены новые непредельные 3,5-диметилпиразолсодержащие соединения, которые были идентифицированы исключительно как транс-изомеры. Показана перспективность применения стереоселективных реакций кросс-метатезиса для получения новых производных пиразола. A ruthenium-containing 2-isopropoxybenzylidene catalyst of the metathesis of olefins is synthesized for the first time in Ukraine. The possibilities of cross-metathesis reactions between 3.5-dimethylallylpyrazole thyolan-1, 1-dioxide derivative and some functionalizated olefins are studied
employing this catalyst. New unsaturated 3.5-dimethylallylpyrazole-containing compounds are synthesized and identified as only E-isomers. The perspective of applying the highly stereoselective cross-metathesis reactions to the synthesis of new functionalizated alkenes containing pyrazole
derivatives has been shown.