Синтез та дослідження нових координаційних сполук ураніл-іона на основі 3-(2'-гідроксифеніл)-5-(2''-піридил)-1,2,4-триазолу - Хоменко, Д.М.; Дорощук, Р.О.; Распертова, І.В.; Лампека, Р.Д. (Доповіді НАН України, 2012)
Синтезовано новi координацiйнi сполуки уранiл-iона з 3-(2′-гiдроксифенiл)-5-(2′′-пiридил)-1,2,4-триазолом (H₂L). Координацiйнi сполуки, що утворюються, схарактеризовано за допомогою IЧ й ЯМР спектроскопiї. Будову [(UO₂)(NO3)(HL) • H₂O] • CH₃CN • H₂O встановлено за допомогою РСА. Показано, що варiювання спiввiдношення вихiдних реагентiв, а саме: 1 : 1 й 1 : 2 (UO²⁺₂ : H₂L), значною мiрою впливає на кiнцевий продукт реакцiї. Синтезированы новые координационные соединения уранил-иона с 3-(2′-гидроксифенил)-5- (2′′-пиридил)-1,2,4-триазолом (H2L). Полученные координационные соединения охарактеризованы с помощью ИК и ЯМР спектроскопии. Строение [(UO₂)(NO3)(HL) • H₂O] • CH₃CN • H₂O установлено с помощью РСА. Показано, что варьирование соотношения исходных реагентов, а именно: 1 : 1 и 1 : 2 (UO²⁺₂ : H₂L), в значительной степени влияет на конечный продукт реакции. A series of new UO₂-ion complexes based on 3-(2′-hydroxyphenyl)-5-(2′′-pyridyl)-1,2,4-triazole (H2L) were synthesized. The coordination compounds were characterized by IR and NMR spectroscopies. The molecular structure of [(UO₂)(NO3)(HL) • H₂O] • CH₃CN • H₂O has been studied by X-ray diffraction. It is shown that varying the ratio of initial reagents 1 : 1 and 1 : 2 (UO²⁺₂ : H₂L) greatly influences the final product of the reaction.