Система конституціональної стійкості рослин роду Aesculus L. до каштанової мінуючої молі (Cameraria оhridella Deschka et Dimіć) - Демчук, Т.Л.; Григорюк, І.П.; Ліханов, А.Ф.; Мельничук, М.Д.; Клюваденко, А.А. (Доповіді НАН України, 2012)
Встановлено, що в листках рослин гiркокаштана червоного, або павiї, стiйкого до каштанової мiнуючої молi, зовнiшнi та внутрiшнi тангентальнi стiнки верхнього епiдермiсу значно потовщенi. Iнкрустацiя клiтинних стiнок бiополiмерами перешкоджає проникненню гусениць в м’якi тканини мезофiлу. У вакуолях верхнього епiдермiсу листкiв
виявлено значнi вiдкладення базофiльних сполук, ймовiрно полiфенольної природи, якi
ускладнюють живлення гусениць на перших стадiях їх розвитку. Показано, що конституцiональнi ознаки рослин роду Aesculus L. мають прямий зв’язок з активнiстю пероксидази та локалiзацiєю залiза в клiтинних стiнках рослин. Установлено, что в листьях растений конского каштана красного, или павии, устойчивого
к каштановой минирующей моли, внешние и внутренние тангентальные стенки верхнего
эпидермиса значительно утолщены. Инкрустация клеточных стенок биополимерами препятствует проникновению гусениц в мягкие ткани мезофилла. В вакуолях верхнего эпидермиса листьев выявлены значительные отложения базофильных веществ, вероятно полифенольной природы, которые препятствуют питанию гусениц на первой стадии их развития.
Показано, что конституциональные признаки растений рода Aesculus L. имеют прямую
связь с активностью пероксидазы и локализацией железа в клеточных стенках растений. The thickening for external and internal tangential walls of the upper epidermis in red chestnut
horse tree has been established. Incrustation of cell walls by biopolymers puts obstacles in the way
of caterpillars in soft mesophyll tissue. The precipitation of basiphil substances by the polyphenol
nature in vacuoles of the upper epidermis is revealed. They hamper the nutrition of caterpillars
at the first stage of development. The constitutional characters of plants of genus Aesculus L. are
directly connected with the peroxidase activity and the iron localization in plants cells.