АТФазна активність міозину як характеристика функціонального стану серцевого м'яза в умовах норми та патології - Богуцька, К.І.; Прилуцький, Ю.І.; Скляров, Ю.П. (Доповіді НАН України, 2012)
Iз застосуванням методiв препаративної бiлкової хiмiї, iонообмiнної хроматографiї та
оптичної спектроскопiї дослiджено протiкання АТФ-гiдролазної реакцiї, що каталiзується мiозином серцевого м’яза. Виявлена вiдмiннiсть в АТФазнiй активностi мiозину та актомiозину, отриманих з мiокарда людини в нормi та при наявностi дилятацiйної кардiомiопатiї, уможливлює використання величини АТФазної активностi для регуляцiї функцiональної активностi серцевого м’яза в умовах норми та патологiї. С применением методов препаративной белковой химии, ионообменной хроматографии и оптической спектроскопии исследовано протекание АТФ-гидролазной реакции, которая катализируется миозином сердечной мышцы. Выявленное отличие в АТФазной активности миозина и актомиозина, полученных из миокарда человека в норме и при наличии дилятационной кардиомиопатии, дает возможность использовать величину АТФазной активности
в регуляции функциональной активности сердечной мышцы в условиях нормы и патологии. With the use of methods of preparative protein chemistry, ion chromatography, and optical spectroscopy, the ATP-hydrolase reaction catalyzed by myosin of cardiac muscle, is studied. The revealed
difference in the ATPase activities of myosin and actomyosin derived from human normal myocardium and in the presence of dilated cardiomyopathy allows one to use the value of ATPase activity
in the regulation of the cardiac muscle functional activity under normal and pathological states.