Особливості цитогенетичного ефекту у пацієнтів з мієлодиспластичним синдромом, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС - Любарець, Т.Ф.; Пілінська, М.А.; Мінченко, Ж.М.; Мішаріна, Ж.А. (Доповіді НАН України, 2012)
При цитогенетичному обстеженнi 20 хворих на мiєлодиспластичний синдром (МДС)
нормальний карiотип встановлено у 14 осiб. У трьох опромiнених пацiєнтiв виявлено
неклональнi структурнi хромосомнi аберацiї. Клональнi порушення карiотипу зареєстровано також у трьох пацiєнтiв одного мешканця забрудненої радiонуклiдами територiї та двох неопромiнених осiб. Наявнiсть кореляцiйних зв’язкiв мiж цитогенетичними ефектами й основними показниками периферичної кровi та кiсткового мозку
пiдтверджує їх прогностичне значення для акселерацiї МДС. При цитогенетическом обследовании 20 больных с миелодиспластическим синдромом (МДС)
нормальный кариотип установлен у 14 пациентов. У троих облученных лиц выявлены неклональные структурные хромосомные аберрации. Клональные нарушения кариотипа зарегистрированы также у трех пациентов одного жителя загрязненной радионуклидами
территории и двух необлученных лиц. Наличие корреляционных связей между цитогенетическими эффектами и основными показателями периферической крови и костного мозга подтверждает их прогностическое значение для акселерации МДС. Under cytogenetic examination of 20 patients with myelodysplastic syndrome (MDS), normal karyotype in 14 persons is observed. In three exposed individuals, nonclonal structural chromosomal
aberrations are revealed. In three patients (one resident of the area contaminated by radionuclides
and two unirradiated persons), clonal chromosome abnormalities are recorded. The existence of high
correlations between cytogenetic effects and main indicators of peripheral blood and bone marrow
confirms their predictive value for the MDS acceleration.