Тонкозернистий ксеноліт AL1 у хондриті Allende (CV3): мінералогія та походження - Семененко, В.П.; Гіріч, А.Л.; Кичань, Н.В. (Доповіді НАН України, 2012)
Наведено результати структурно-мiнералогiчних та хiмiчних дослiджень тонкозернистого силiкатного ксенолiта AL1 у хондритi Allende (CV3). За валовим хiмiчним складом i вiдношенням SiO₂/MgO ксенолiт вiдноситься до вуглистих хондритiв. Зменшений вмiст високотемпературних мiнералiв, металу й сульфiду, а вiдповiдно Ca, Al, Ti й Ni у валовому хiмiчному складi є основною характеристикою, за якою ксенолiт вiдрiзняється вiд хондрита в цiлому, його матрицi та темних включень. Припускається належнiсть ксенолiта до проторечовини хондр i матрицi метеорита. Наявнiсть пористих тонкозернистих ксенолiтiв у хондритах є ще одним доказом iснування в поясi астероїдiв крихких об’єктiв, фiзичнi властивостi яких не дозволяють самостiйно проникнути через атмосферу i приземлятися у виглядi метеоритiв. Приведены результаты структурно-минералогических и химических исследований тонкозернистого силикатного ксенолита AL1 в хондрите Allende (CV3). По валовому химическому составу и отношению SiO₂/MgO ксенолит относится к углистым хондритам. Пониженное содержание высокотемпературных минералов, металла и сульфида, а соответственно Ca, Al, Ti и Ni в валовом химическом составе является основной характеристикой,
по которой ксенолит отличается от хондрита в целом, его матрицы и темных включений.
Допускается принадлежность ксенолита к протовеществу хондр и матрицы метеорита.
Наличие пористых тонкозернистых ксенолитов в хондритах является еще одним доказательством существования в поясе астероидов хрупких объектов, физические свойства которых не позволяют самостоятельно проникнуть через атмосферу и приземлиться в виде
метеоритов. The results of structural, mineralogical and chemical studies of fine-grained silicate xenolith AL1
of chondrite Allende (CV3) are given. A bulk chemical composition and the ratio SiO₂/MgO allow
us to refer the xenolith to carbonaceous chondrites. A low content of high-temperature minerals,
metal, and sulfide, and accordingly Ca, Al, Ti and Ni in the bulk chemical composition is the
main characteristic, which distinguishes the xenolith from the chondrite in total, its matrix, and
dark inclusions. The belonging of the xenolith to a precursor of chondrules and to a matrix of the
meteorite is supposed. The presence of porous fine-grained xenoliths in chondrites is the additional
evidence of the existence in the asteroid belt of fragile objects, whose physical properties do not
allow them to penetrate through the atmosphere and to land as meteorites.