Умови метаморфізму та гранітизації порід Українського щита - Усенко, О.В. (Доповіді НАН України, 2012)
Розглянуто умови метаморфiзму докембрiйських порiд Ураїнського щита. Зроблено висновок, що iнтенсивнiсть перетворень залежить вiд тиску, температури, кiлькостi та складу привнесеної речовини. Усi цi параметри безпосередньо пов’язанi з вiдстанню до астеносфери, крiвля якої розмiщується на глибинi 20 км. Розплави корової астеносфери можуть виникнути виключно за рахунок надходження речовини з мантiї. Рассмотрены условия метаморфизма докембрийских пород Украинского щита. Показано, что интенсивность преобразований зависит от давления, температуры, количества и состава привнесенного вещества. Все эти параметры непосредственно связаны с расстоянием от астеносферы, кровля которой размещается на глубине 20 км. Слой плавления в коре может возникнуть исключительно за счет поступления вещества из мантии. The paper deals with the conditions of metamorphism of the Precambrian rocks of the Ukrainian shield. It is shown that the intensity of a metasomatic transformation depends on the pressure, temperature, amount, and composition of an introduced matter. All these options are directly related to the distance from the asthenosphere, the roof of which is located at a depth of 20 km. A layer of melting in the crust can occur solely by revenue agents from the mantle.