Процеси пероксидного окиснення ліпідів та зміни кількісного і якісного складу поверхневих ліпідів у Populus italica (Du Roi) Moench, Populus deltoides Marsh. та Aesculus hippocastanum L. за різного рівня забруднення важкими металами - Гришко, В.М.; Піскова, О.М. (Доповіді НАН України, 2012)
В умовах промислового забруднення сполуками важких металiв в обидвi фази морфогенезу листка цинк, плюмбум та кадмiй найiнтенсивнiше накопичуються фотосинтезуючими органами Populus italica, а нiкель Populus deltoidеs, тодi як Aesculus hippocastanum найменше акумулює зазначенi елементи. Незважаючи на такий характер
акумуляцiї, у P. italica встановлено найнижчий рiвень процесiв пероксидацiї, на вiдмiну
вiд P. deltoidеs, у якого вiн найвищий (зростав до 6 разiв порiвняно з контролем). За дiї
промислових викидiв у P. italica виявлено збiльшення кiлькостi всiх компонентiв поверхневих лiпiдiв кутикули, максимально для фосфолiпiдiв, диглiцеридiв i ефiрiв стеринiв
до 5%, тодi як у A. hippocastanum вiдзначено тенденцiю щодо зниження вмiсту диглiцеридiв i стеринiв. Лише у P. deltoidеs, на вiдмiну вiд iнших видiв, в стресових умовах
з’являються триглiцериди i зникають диглiцериди, що свiдчить про певнi порушення
гiдрофобностi шару кутикули. В условиях промышленного загрязнения соединениями тяжелых металлов в обе фазы морфогенеза листа цинк, свинец и кадмий интенсивнее всего накапливаются фотосинтезирующими органами Populus italica, а никель Populus deltoidеs, тогда как Aesculus hippocastanum
менее всего аккумулирует отмеченные элементы. Несмотря на указанный характер аккумуляции, у P. italica установлен самый низкий уровень процессов пероксидации, в отличие
от P. deltoidеs, у которого он наивысший (возрастал до 6 раз в сравнении с контролем). Под
действием промышленных выбросов у P. italica обнаружено увеличение количества всех компонентов поверхностных липидов кутикулы, максимальное для фосфолипидов, диглицеридов и эфиров стеринов до 5%, тогда как у A. hippocastanum отмечена тенденция относительно снижения содержания диглицеридов и стеринов. Лишь у P. deltoidеs, в отличие от других видов, в стрессовых условиях появляются триглицериды и исчезают диглицериды, что свидетельствует об определенных нарушениях гидрофобности слоя кутикулы. Under conditions of the industrial contamination by heavy metals compounds for both phases of
leaf morphogenesis, zinc, lead, and cadmium are more intensively accumulated by the P. italica
photosynthetic organs, and nickel by P. deltoidеs, while A. hippocastanum least accumulates the
noted elements. In spite of the indicated character of accumulation, we observed the lowest level
of peroxidation processes at P. italica, unlike P. deltoidеs, at which it was the greatest (increased
by 6 times relative to control). Under the action of industrial contamination, we found out an
increase of the amount of all components of superficial lipids of cuticle at P. italica, maximal
for phospholipids, diglycerides and sterins ethers to 5%, while we observed the tendency to a
decline of diglycerides and sterins at A. hippocastanum. Only at P. deltoidеs unlike other species
under stress conditions, triglycerides appear, and diglycerides disappear, which testifies to certain
violations of the hydrophobicity of cuticles.