Пластичність фотосинтетичного апарату листків гетерофільної рослини Nuphar lutea (L.) Smith. - Клименко, О.М.; Сиваш, О.О.; Кордюм, Є.Л. (Доповіді НАН України, 2012)
Наведено данi щодо ультраструктури хлоропластiв, вмiсту пiгментiв та флуоресценцiї
хлорофiлу в придонних, плаваючих та наземних листках Nuphar lutea (L.) Smith. Вiдмiнностi цих ознак у листках рiзного типу розглядаються як прояв фенотипiчної пластичностi, що визначається в першу чергу iнтенсивнiстю свiтла та спiввiдношенням
спектральних компонент сонячного свiтла i забезпечує процес фотосинтезу в рiзних умовах освiтлення. Исследованы ультраструктура хлоропластов, состав пигментов и флуоресценция хлорофилла у придонных, плавающих и наземных листьев Nuphar lutea (L.) Smith. Отличия этих признаков у листьев разного типа рассматриваются как проявление фенотипической пластичности, которая определяется в первую очередь интенсивностью света и соотношением спектральных компонентов солнечного света и обеспечивает процесс фотосинтеза в разных условиях освещения. The data on the chloroplast ultrastructure, pigment content, and chlorophyll fluorescence in submersed, floating, and terrestrial leaves of Nuphar lutea (L.) Smith. are presented. The differences
in these patterns in leaves of various types are considered as a display of the phenotypic plasticity,
which depends, first of all, on the light intensity and the ratio of spectral lines and provides the
photosynthesis under various illumination conditions.