Кодирование фрагмента полутонового изображения на регулярной поверхности - Власова, Т.М.; Калмыков, В.Г.; Романенко, Т.Н. (Математичні машини і системи, 2014)
Предлагается новый подход к кодированию полутонового изображения, которое нанесено не как обычно на плоскости, а на некоторой регулярной поверхности. Такой подход является актуальным в том смысле, что большинство встречающихся изображений нанесены на поверхности, которые считать плоскостями можно только условно. В таком понимании изображение является четырехмерным объектом, который предлагается кодировать в виде двух трехмерных проекций с использованием параметрически заданных пространственных сплайнов. Пропонується новий підхід до кодування півтонового зображення, нанесеного, не як зазвичай на площині, а на деякій регулярній поверхні. Такий підхід є актуальним у тому сенсі, що більшість зображень, що зустрічаються, нанесені на поверхнях, які вважати площинами можна тільки умовно. У такому розумінні зображення є чотиривимірним об'єктом, який пропонується кодувати у вигляді двох тривимірних проекцій з використанням параметрично заданих просторових сплайнів. A new approach of fragment encoding of the halftone image, which has been applied, not as usual, on a plain surface but on a regular surface. This approach is actual in the sense of the majority of found images are applied on the surfaces, which can be considered as a plain surfaces only nominal. In this sense the image is a four-dimensional object, which is proposed to encode as two three-dimensional projections using parametrically defined spatial splines.