Вплив структури розчинника на надмолекулярну організацію полівінілового спирту у концентрованих розчинах - Мішуров, Д.О.; Авраменко, В.Л. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Вивчено влив процесiв утворення водневих зв’язкiв у концентрованих розчинах полiвiнiлового спирту в змiшаному розчиннику ДМСО — вода на їх надмолекулярну структуру. Методами ЯМР та IЧ спектроскопiї встановлено, що водневi зв’язки, якi утворюються, носять переважно мiжмолекулярний характер. За допомогою РСА й ДСК встановлено, що склад змiшаного розчинника впливає на структуру полiвiнiлового спирту, а також на процеси структуроутворення, якi проходять у концентрованих розчинах полiмеру. Зроблено висновок про те, що змiшаний розчинник ДМСО — вода є ефективним регулятором фiзико-хiмiчних та реологiчних процесiв, що вiдбуваються в концентрованих розчинах полiвiнiлового спирту. Influence of processes of hydrogen bonding in poly(vinyl alcohol) concentrated solutions in mixed solvent DМSО — H2O on their supermolecular structure is studied. By methods of NMR- and IR-spectroscopy, it is established that the formed hydrogen bridges have mainly the intermolecular character. By the X-ray diffraction technique and differential scanning colorimetry, we have found that the composition of a mixed solvent influences the poly(vinyl alcohol) structure and the processes of gelation running in polymer concentrated solutions. It is concluded that the mixed solvent DMSO-water can be an effective regulator of physico-chemical and rheological processes running in poly(vinyl alcohol) concentrated solutions.