Генерализованная трансдукция хромосомных маркеров Erwinia carotovora фагом ZF40 - Романюк, Л.В.; Муквич, Н.С.; Товкач, Ф.И. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Встановлено, що помiрний ервiнiофаг ZF40 здатний здiйснювати генералiзовану трансдукцiю хромосомних генiв бактерiї Erwinia carotovora. Показники частот трансдукцiї маркерiв arg^+, met^+, ura^+ характеризуються широким дiапазоном значень: 7,0 · 10^−8–1,1·10^−4. Пiдвищення ефективностi трансдукцiї вперше вдалося одержати на твердому середовищi LB. Такий пiдхiд важливий для фагiв подiбних ZF40, у яких спостерiгається процес реадсорбцiї фагових частинок. Перенесення бактерiальних генiв за типом загальної трансдукцiї спряжене з циклiчною пермутацiєю фагової ДНК. Одержанi данi створюють передумови для молекулярно-генетичного вивчення процесу патогенезу у ервiнiй. For the first time, it is shown that the temperate erwiniaphage ZF40 is capable to mediate the generalized transduction of chromosomal genes of bacterium Erwinia carotovora. The values of frequencies transduction markers arg^+, met^+, ura^+ are variable from 7.0 · 10^−8 to 1.1 · 10^−4. The increase of the transduction efficiency is firstly obtained on solid medium LB. This method has the great importance for phage ZF40 because such phages are characterized by the readsorption of phage particles. The transmission of bacterial genes due to the generalized transduction links with the permutation of phage DNA. The obtained data are the important prerequisite for the molecular and genetical study of pathogenesis processes in erwinias.