Симметрия в записи генетической информации в ДНК - Вагис, А.А.; Гупал, Н.А. (Компьютерная математика, 2011)
Получены новые закономерности в записи пар, а также троек оснований по нитям в хромосомах ДНК. На основе модели однородной цепи Маркова показано, что комплементарность или симметрия высших порядков вытекают из комплементарности оснований и пар оснований. Отримано нові формули залежностей для пар і трійок основ в ДНК. За допомогою апарату ланцюгів Маркова показано, що комплементарність і симетрія вищих порядків для послідовностей основ витікає із комплементарності і симетрії для пар основ. New formulas for dependences are obtained for the pairs and triples of the bases in DNA. Using Markov chains, it is shown that complementarity and symmetry of higher orders for the sequences of bases follows from complementarity and symmetry for the pair of bases.