Використання наземних гіперспектрометричних вимірювань для калібрування даних ДЗЗ в задачах оцінки стану навколишнього середовища - Костюченко, Ю.В.; Соловйов, Д.М.; Ющенко, М.В.; Дугін, С.С.; Копачевський, І.М.; Артеменко, І.Г. (Доповіді НАН України, 2012)
Запропоновано засади iнтеркалiбрування даних супутникових та польових дослiджень
спектральних властивостей земних покривiв у задачах оцiнки стану навколишнього середовища, зокрема рослинностi, грунтiв i водного балансу територiй. На основi аналiзу
даних вимiрювань польового спектрорадiометра FieldSpec®3 FR визначено статистичнi
закономiрностi просторово-часового розподiлу характеристик спектрального вiдбиття
за спектральними iндексами. Запропоновано форму оптимального алгоритму розрахунку спектральних iндексiв на основi кореляцiйного аналiзу, а також загальний вигляд калiбрувальних закономiрностей для подальшої завiрки даних супутникових спостережень. Предложены основы интеркалибровки данных спутниковых и полевых исследований спектральных свойств земных покровов в задачах оценки состояния окружающей среды, в частности растительности, грунтов и водного баланса территорий. На основе анализа данных измерений полевого спектрорадиометра FieldSpec®3 FR определены статистические
закономерности пространственно-временного распределения характеристик спектрального отражения по спектральным индексам. Предложена форма оптимального алгоритма
расчета спектральных индексов на основе корреляционного анализа, а также общий вид
калибровочных закономерностей для дальнейшей заверки данных спутниковых наблюдений. A basic approach for the intercalibration of satellite observational data and in-field hyperspectre
measurements of land covers is proposed. It can be applied to the tasks of environmental analysis,
in particular, to the assessment of a condition of vegetation, soil, and water balance of territories.
Using the in-field measurement data of a spectroradiometer FieldSpec®3 FR, the statistical trends
of the spatial-temporal distribution of spectral reflectance indices are determined. The optimal form
of an algorithm for the calculation of spectral indices has been proposed basing on correlation
analysis, and the calibration equations for satellite data verification are obtained.