Про ефект проникнення мінералоутворювального флюїду в кристал за участю фази каталізатора - Возняк, Д.К.; Остапенко, С.С.; Вишневський, О.А.; Бондаренко, С.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
У кварцi Майського родовища золота i апоскарнового кварциту лiтiєвого родовища “Надiя” (Український щит) виявлено незвичнi утворення. Вони представленi тонкими (вiд 2 до 50 мкм) видовженими (до 120–180 мкм) iндивiдами силiкатного скла i кальциту (одна знахiдка), вершини яких завжди покритi тонкими (1–4 мкм) пластинками або самородного золота, або самородного бiсмуту, або сульфiду залiза (FeS1,65) (один випадок). Проникнення силiкатного i карбонатного розплавiв у кварц вiдбувалося за участю вище зазначених фаз, що виконували роль каталiзаторiв. The unordinary formations are found in quartz from the Mayskoye gold deposit and aposkarn quartzite from the Nadija lithium deposit. It is represented by thin (from 2 to 50μm) elongated (120–180μm) individuals of silicate glass, with apices covered by thin (1–4μm) plates of native gold, bismuth, or sulfite iron (FeS1.65) (one case). The penetration of silicate or carbonate melts in quartz took place with the participation of the phases mentioned above as a catalyst.