Регулювання фізико-хімічних та адсорбційних властивостей українських сапонітів - Співак, В.В.; Астрелін, І.М.; Толстопалова, Н.М.; Атаманюк, І.В. (Доповіді НАН України, 2012)
Встановлено принципову можливiсть використання сапонiтового мiнералу Ташкiвського родовища як iмпортозамiнну сировину для виробництва адсорбентiв та iонообмiнних матерiалiв. Дослiджено фiзико-хiмiчнi та структурно-адсорбцiйнi характеристики сапонiту, а також їх змiну пiд впливом кислотного, термiчного й ультразвукового активування. Вивчено механiзм впливу стабiлiзуючих агентiв на стiйкiсть колоїдної системи сапонiт–вода та доцiльнiсть їх використання для пiдвищення ефективностi сорбцiйного вилучення полютантiв рiзного генезису з водного середовища. Експериментально доведено технологiчну ефективнiсть застосування сапонiту для отримання сорбентiв багатогалузевого призначення. Установлена принципиальная возможность использования сапонитового минерала Ташковского месторождения в качестве импортозамещающего сырья в производстве адсорбентов и ионообменных материалов. Исследовано физико-химические и структурно-адсорбционные характеристики сапонита, а также их изменение под влиянием кислотной, термической и ультразвуковой активации. Изучен механизм влияния стабилизирующих агентов на стойкость коллоидных систем сапонит–вода и целесообразность их использования для повышения эффективности сорбционного извлечения полютантов разного генезиса из водной среды. Экспериментально доказана эффективность использования сапонита для получения сорбентов многоотраслевого назначения. The possibility of using a saponite mineral from the Tashkivske clay-field as an import substitution of raw materials for the production of adsorbents and ion-exchange materials is established. The physico-chemical, structural, and adsorption characteristics of saponite and their changes under the influence of acid, thermal, and ultrasonic activations are investigated. The stabilization mechanism for the colloidal saponit–water system under the influence of stabilizing agents is studied, and the reasonability of their use in order to increase the efficiency of water purification from different pollutants by absorption is established. Moreover, the efficiency of saponite’s multipurpose use is proved by experiments.