Структура плівок немодифікованих фулеренів C₆₀, адсорбованих з фізіологічних розчинів на поверхні слюди і золота - Черепанов, В.В.; Сененко, А.І.; Прилуцький, Ю.І.; Марченко, О.А.; Наумовець, А.Г. (Доповіді НАН України, 2012)
За допомогою атомно-силової i сканувальної тунельної мiкроскопiї дослiджено структуру плiвок немодифiкованих фулеренiв C₆₀, адсорбованих з фiзiологiчних розчинiв 0,9% NaCl та Рiнгера на поверхнi слюди i золота, що є важливим для з’ясування механiзмiв
їх специфiчної бiологiчної дiї та подальшого застосування у нанобiотехнологiях. Показано, що фулерени C₆₀ утворюють щiльноупакованi острiвцi товщиною в один моношар, а присутнiсть молекул C₆₀ у розчинах iстотно впливає на процеси росту кристалiв
солi на згаданих поверхнях. С помощью атомно-силовой и сканирующей туннельной микроскопии исследована структура пленок немодифицированных фуллеренов C₆₀, адсорбированных из физиологических растворов 0,9% NaCl и Рингера на поверхности слюды и золота, что является важным для
выяснения механизмов их специфического биологического действия и дальнейшего применения в нанобиотехнологиях. Показано, что фуллерены C₆₀ образуют плотноупакованные островки толщиной в один монослой, а присутствие молекул C₆₀ в растворах существенно
влияет на процессы роста кристаллов соли на упомянутых поверхностях. With the help of atomic force and scanning tunneling microscopies, the film structure of unmodified
C₆₀ fullerenes adsorbed from 0.9% NaCl and Ringer physiological solutions on the surface of mica
and gold is studied. It is of importance for the clarification of the mechanisms of their specific
biological activities and future applications in nanobiotechnology. It is shown that C₆₀ fullerenes
form close-packed islands in the thickness of a monolayer, and the presence of C₆₀ molecules in
solutions significantly affects the processes of growth of salt crystals on the surfaces mentioned.