Самородна мідь Могильнянської ділянки (Середнє Побужжя) - Павлюк, О.В.; Кислюк, В.В.; Павлюк, В.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Починаючи з 60-х рокiв минулого столiття, Могильнянська дiлянка була предметом зацiкавленостi геологiв на предмет таких корисних копалин, як нiкель та хром, а на даний час ця територiя додатково вивчається на наявнiсть золотого зруденiння. При пошукових роботах Правобережною геологорозвiдувальною експедицiєю, крiм аномалiй золота, у половинi свердловин було встановлено аномальнi вмiсти (вiд 0,01% i бiльше) мiдi. Високi кiлькостi самородної мiдi приуроченi до нижнiх частин ультрамафiтiв та їх контактiв з мафiтами. Зерна мiдi представленi переважно дендритами, октаедричними кристалами та зростками складних форм. Розмiри кристалiв коливаються вiд 0,1 до 1 см. Вiдновленню самородної мiдi, ймовiрно, сприяє редукцiйна обстановка в потужних корах вивiтрювання мафiтiв. Since the 1960s, the Mohylnyanska region was the subject of interest in such minerals as nickel and chrome ore, and now this territory is additionally studied for the presence of gold mineralization. During the survey by the Right-bank geological expedition, besides the anomalies of gold, an increased (0.01% and more) content of copper was determined in a half of wells. Considerable concentrations of the native copper belong to the lower parts of ultramafites and their contacts with mafites. Grains of copper are presented by dendrites, octahedral crystals, and their joints. The size of crystals varied from 0.1 to 1 cm. The development of the native copper was probably caused by the reductive environment in the thick crusts of the mafites weathering.