Газоразрядная теория смерча - Боев, А.Г. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Пропонується електромагнiтний механiзм утворення смерчу. Смерч розглядається як контрольований прилипанням газовий розряд, що створюється в атмосферi сильним хмарним зарядом у присутностi геомагнiтного поля. Обертання середовища в ньому здiйснюється електромагнiтною силою Лоренца. Проведено розрахунок електричних, магнiтних i гiдродинамiчних полiв дозвукового вихору. Одержанi результати якiсно та кiлькiсно вiдповiдають даним спостережень. An electromagnetic mechanism of the tornado formation is proposed. A tornado is considered as a gas discharge controllable by attachment which is created in the atmosphere by a strong cloudy charge in the presence of the geomagnetic field. The medium rotation is initiated by the electromagnetic Lorentz force. The calculation of the electrical, magnetic, and hydrodynamic fields of a subsonic whirlwind has been conducted. The obtained results correspond qualitatively and quantitatively to the observational data.