Фильтрационные деформации несвязных несуффозионных грунтов при установившейся одномерной безнапорной фильтрации - Поляков, В.Л. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Запропоновано кусково-лiнiйну апроксимацiю залежностi коефiцiєнта фiльтрацiї вiд градiєнта напору. Сформульовано математичну задачу усталеної безнапiрної фiльтрацiї мiж паралельними недосконалими водотоками в незв’язному несуфозiйному грунтi, що зазнають фiльтрацiйних деформацiй другого роду (без мобiлiзацiї часток), i отримано її точний розв’язок. Виконано кiлькiсний аналiз фiльтрацiйного процесу в деформованому грунтi, який свiдчить про значущiсть таких деформацiй для витрати i iнших водно-фiзичних характеристик. A linear-piece approximation is suggested for the hydraulic conductivity-head gradient dependence. A mathematical task is stated for a steady groundwater flow between two parallel channels (drains) in cohesiveless soil which is subjected to hydrodynamic deformations of the second type (with-out mobilization of particles), and an exact solution is obtained. A quantitative analysis of the deformation effect on the flow rate and hydraulic characteristics is performed.