Хімічна модифікація карбоксилвмісного олігомеру з перефірними групами дигліциділовим ефіром дифенілолпропану - Братичак, М.М.; Башта, Б.Б.; Астахова, О.Т.; Дончак, В.А. (Доповіді НАН України, 2012)
Вивчено можливiсть отримання на основi карбоксилвмiсного олiгомерного перефiру та
диглiцидiлового ефiру дифенiлолпропану реакцiйноздатного олiгомеру, який мiстить у
своїй структурi карбоксильнi, перефiрнi, епоксиднi та гiдроксильнi групи. Встановлено
вплив природи та кiлькостi каталiзатора, спiввiдношення вихiдних речовин i температури на швидкiсть перебiгу реакцiї мiж карбоксилвмiсним олiгомерним перефiром та
диглiцидiловим ефiром дифенiлолпропану. Синтезовано та схарактеризовано реакцiйноздатний олiгомер та показано можливiсть його використання як активної домiшки до епоксиолiгоефiрних сумiшей. Изучена возможность получения на основе карбоксилсодержащего олигомерного перэфира
и диглицидилового эфира дифенилолпропана реакционноспособного олигомера, содержащего
в своей структуре карбоксильные, перэфирные, эпоксидные и гидроксильные группы. Установлено влияние природы и количества катализатора, соотношения исходных веществ и температуры на скорость протекания реакции между карбоксилсодержащим олигомерным
перэфиром и диглицидиловым эфиром дифенилолпропана. Синтезирован и охарактеризован
реакционный олигомер и показана возможность его использования в качестве активной добавки к эпоксиолигоэфирным смесям. The reactive oligomer with carboxy, epoxy, hydroxyl, and peresteric groups has been synthesized
on the basis of carboxyl-containing oligomeric perester and diphenylpropane diglycidyl ester. The
effects of the catalyst nature and amount, as well as the reagents ratio and the temperature, on the
reaction rate are determined. The synthesized oligomer has been characterized, and the possibility
of its using as an active agent of epoxyoligoesteric mixtures has been shown.