Формування біорізноманіття та філотипової структури еубактеріального комплексу чорнозему типового при вирощуванні пшениці озимої - Патика, М.В.; Танчик, С.П.; Колодяжний, О.Ю.; Іванюк, М.Ф.; Круглов, Ю.В.; Мельничук, М.Д.; Патика, Т.І. (Доповіді НАН України, 2012)
Проведено порiвняльний фiлогенетичний аналiз 16S рРНК еубактерiального комплексу чорнозему типового, що сформувався пiд впливом рiзних систем землеробства при вирощуваннi пшеницi озимої. Показано iстотну рiзницю впливу систем землеробства на формування домiнуючих фiлотипiв та їх структуру. Встановлено, що фiлогенетичне рiзноманiття грунтових мiкроорганiзмiв чорноземiв типових iстотно залежить вiд спрямування грунтових процесiв при аграрному використаннi. Проведен сравнительный филогенетический анализ 16S рРНК еубактериального комплекса
чернозема типичного, сформировавшегося под влиянием различных систем земледелия при
выращивании озимой пшеницы. Показана существенная разница влияния систем возделывания на формирование доминирующих филотипов и структуру их распределения. Установлено, что филогенетическое разнообразие почвенных микроорганизмов существенно зависит от направленности почвенных процессов при аграрном использовании. A comparative phylogenetic analysis of 16S rRNA eubacterial complex of typical chernozem formed
under the influence of different farming systems in the cultivation of winter wheat is performed.
Significant differences between farming systems in the formation of dominant genotypes and their
structure are shown. It is established that the phylogenetic diversity of soil microorganisms depends
essentially on the direction of soil processes in agricultural use.