Цитохроми дихального ланцюга мітохондрій ентероцитів тонкої кишки щурів при дії іонізуючої радіації - Степанова, Л.І.; Грубська, Л.В.; Хижняк, С.В.; Войціцький, В.М. (Доповіді НАН України, 2012)
Проведено дослiдження вмiсту комплексiв цитохромiв та убiхiнону у внутрiшнiй мембранi мiтохондрiй клiтин слизової оболонки тонкої кишки щурiв при разовiй дiї iонiзуючого випромiнювання низької потужностi (0,055 Гр/хв). Виявленi кiлькiснi змiни вмiсту
цитохромiв груп b, c, a та зменшення вмiсту убiхiнону в мiтохондрiальнiй мембранi
пiсля дiї iонiзуючої радiацiї в дозах 0,1, 0,5, 1,0 Гр через 1, 12, 24 год пiсля опромiнення,
що може зумовити модифiкацiю функцiональних властивостей мiтохондрiй. Проведено исследование содержания комплексов цитохромов и убихинона во внутренней
мембране митохондрий клеток слизистой оболочки тонкого кишечника крыс после одноразового воздействия ионизирующего излучения низкой мощности (0,055 Гр/мин). Выявлены количественные изменения содержания цитохромов групп b, c, a и уменьшение содержания убихинона в митохондриальной мембране после воздействия ионизирующей радиации в дозах 0,1, 0,5, 1,0 Гр через 1, 12, 24 ч после облучения, что обуславливает модификацию функциональных свойств митохондрий. The content of the cytochrome complexes and ubiquinone in mitochondrial inner membranes of
mucosa cells of small intestine in rats is investigated after the single action of low-power ionizing
radiation (0.055 Gy/min). The revealed quantitative changes of cytochromes of groups b, c, a
and the decreased ubichinone content in the inner membrane of mitochondria after the action of
ionizing radiation in doses of 0.1; 0.5 and 1.0 Gy in 1, 12 and 24 hours after irradiation can cause
a modification of mitochondrial functional properties.