Активність цистеїнових катепсинів у тканині щитоподібної залози хворих з еутиреоїдним вузловим зобом - Калініченко, О.В.; Мишуніна, Т.М.; Тронько, М.Д.; Зурнаджи, Л.Ю. (Доповіді НАН України, 2012)
Зниження активностi катепсину Н та її частки в цитозолi зi зобнозмiненої тканини щитоподiбної залози хворих з мiкрофолiкулярним еутиреоїдним зобом може свiдчити про гальмування лiзосомального шляху програмованої загибелi клiтин. Навпаки, на
активацiю її вказують данi про пiдвищену активнiсть катепсинiв Н i L та їх вiдсотка
у цитозолi зi зобнозмiненої тканини з ознаками оксифiльноклiтинних змiн. Снижение активности катепсина Н и ее доли в цитозоле из зобноизмененной ткани щитовидной железы больных с микрофолликулярным эутиреоидным зобом может свидетельствовать о торможении лизосомального пути программированной гибели клетки. Напротив, на активацию ее указывают данные о повышении активности катепсинов Н и L и процента их в цитозоле из зобноизмененной ткани с признаками оксифильноклеточных изменений. The results of studies show a decrease of the activity of cathepsin H and its fraction in cytosol
from the goiter tissue microfollicular structure, indicating the inhibition of lysosomic ways for the
apoptosis initiation. Conversely, its activation indicates the increased activity of cathepsins H and L
and their fraction in cytosol from the goiter tissue with oxyphilic changes.