Інформаційна технологія аналізу просторової динаміки підземних вод у природно складних геологічних середовищах (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 11 березня 2015 року) - Білоус, М.В. (Вісник НАН України, 2015)
В Інституті кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України спільно з Інститутом геологічних наук НАН України проводять роботи зі створення інформаційної технології моделювання просторових процесів фільтрації
води в неоднорідних геологічних середовищах. Її особливостями є використання математичних моделей з розривними розв’язками у тривимірній постановці та застосування паралельних обчислень, що дозволяє розв’язувати задачі з великою кількістю невідомих. Розроблено архітектуру і виконано програмну реалізацію базових програмних модулів. Створене програмне забезпечення використовується для розв’язання задач з уточнення оцінки запасів підземних вод різних регіонів України, а обчислення виконуються на багатопроцесорних обчислювальних комплексах сімейства СКІТ в Інституті кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України. Институт кибернетики им. В.М. Глушкова НАН Украины совместно с Институтом геологических наук НАН
Украины ведут работы по созданию информационной технологии моделирования пространственных процессов
фильтрации воды в неоднородных геологических средах. Ее особенностями являются использование математических моделей с разрывными решениями в трехмерной постановке и ориентированность на использование параллельных вычислений, что позволяет решать задачи с большим количеством неизвестных. Разработана архитектура и выполнена программная реализация базовых программных модулей. Созданное программное обеспечение используется при решении задач по уточнению оценки запасов подземных вод разных регионов Украины, а вычисления выполняются на многопроцессорных вычислительных комплексах семейства СКИТ в Институте кибернетики им. В.М. Глушкова. Glushkov Institute of Cybernetics of NAS of Ukraine in collaboration with Institute of Geological Sciences of NAS of
Ukraine are developing an information technology for simulation of spatial processes of water filtration in heterogeneous
geological environments. The peculiarities of this technology are mathematical models with discontinuous solutions in
three-dimensional formulation and orientation on the use of parallel computing, which allows to solve problems with a
large quantity of unknowns. The architecture was developed and basic software modules have been implemented. Developed
software is used for solving of the problems of refinement of estimation of groundwater resources for various regions
of Ukraine. The multiprocessor computer systems of SCIT family of Glushkov Institute of Cybernetics are used as computing
resources.