Комбінаторне розпізнавання. Задачі та їх розв’язання - Білецький, В.І.; Донець, Г.П.; Ненахов, Е.І. (Теорія оптимальних рішень, 2012)
Наводиться постановка обмеженої та необмеженої задач комбінаторного розпізнавання. На прикладі задачі про вимикачі показано, яким способом треба розбити на групи множину вимикачів, щоб за мінімальну кількість спроб знайти потрібну кількість несправних вимикачів. Розглядується також задача вибору кількості однотипних елементів з двох заданих множин. Для кожної задачі приводяться формули оцінок мінімальної кількості спроб. Приводится постановка ограниченной и неограниченной задач комбинаторного распознавания. На примере задачи о выключателях показано, каким способом нужно разбить на группы множество выключателей, чтобы за минимальное число проб найти нужное количество неисправных выключателей. Рассматривается также задача выбора количества однотипных элементов из двух заданных множеств. Для каждой задачи приводятся формулы оценок минимального числа проб. The bounded and unbounded combinatorial recognition problems are defined. Using a problem of switches as an example, we show how to divide the subset of switches into groups so that by minimal number of tests the given number of faulty switches could be found. We also consider the problem of choosing the number of same type elements of the two given sets. For every problem we give evaluating formulas for minimal number of tests.