Динаміка процесу структуризації води в умовах неоднорідного енергоінформаційного довкілля - Грицик, В.В.; Войчишин, К.С.; Гульовата, Х.Г. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Проаналiзовано сучасний стан питання структурної пам’ятi води та пiдходи до її вивчення. Описано методику дослiдження явища iнформацiйної структуризацiї водних розчинiв з надкоротким кроком вiдлiку. Наведено новi результати експериментальних дослiджень динамiки коагуляцiї та осiдання колоїдних розчинiв. Обгрунтовано можливiсть застосування колоїдних систем для монiторингу просторово-часової активностi енергоiнформацiйного довкiлля. The modern state of studies of the structural water memory and the approaches to its comprehension are analyzed. The test procedure for the structurization effect with extra-short step in water solutions is described. New results of experimental researches of the dynamics of coagulation and deposition of colloid solutions are presented. A possibility to apply the colloid systems to the monitoring of a space-time activity of the energy-information environment is substantiated.