Про вплив на рівновагу в економічній системі нелінійної залежності структури споживання товарів від ціни - Махорт, А.П. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2013)
Досліджено умови рівноваги відкритої економічної системи за наявності монополістів. Принципи економічної рівноваги вибираються у Вальрасовому сенсі. Модель враховує наявність виробництва в економічній системі. Всі споживачі в економічній системі вважаються ненасичуваними. Враховано, що формування споживчого набору товарів суб’єктами економічної системи залежить від ціни на них. Запропоновано алгоритм знаходження станів рівноваги економічної системи. З’ясовано вплив залежності структури споживання від ціни на характеристики стану рівноваги. Досліджено, як уникнути негативного впливу монополістів на ефективність функціонування економічної системи. Визначено оптимальний з позиції задоволення споживчих потреб стан рівноваги. Отримано вирази для оцінки рівнів оподаткування монополістів. Встановлено зв’язок між вибором стратегії оподаткування та реалізацією конкретного стану рівноваги економічної системи. Исследованы условия равновесия открытой экономической системы, в которой присутствуют монополисты. Принципы экономического равновесия задаются в Вальрасовом смысле. Модель учитывает наличие производства в экономической системе. Все потребители в экономической системе считаются ненасыщающимися. Учтено, что формирование потребительского набора товаров субъектами экономической системы зависит от цен на них. Предложен алгоритм определения состояний равновесия экономической системы. Исследовано влияние зависимости структуры потребления товаров от цены на характеристики состояния равновесия. Выяснено как избежать негативного влияния монополистов на эффективность функционирования экономической системы. Определено оптимальное с позиции удовлетворения потребительских нужд состояние равновесия. Получены выражения для оценки уровней налогообложения монополистов. Установлена связь между выбором стратегии налогообложения и реализацией конкретного состояния равновесия экономической системы. The equilibrium conditions of an open economy system, contained monopolies, are investigated. The principles of economy equilibrium are set in a Walras sense. The presence of a goods production in the model is considered. All consumers in the economy are insatiable. The prices dependence of a consumption bundle formation of economy subjects are taken into account. The algorithm of determination of economy equilibrium states is proposed. The influence of prices dependence of consumption structure on characteristics of equilibrium states is considered. The conditions of absence of monopoly negative influences on the economy are investigated. The optimal equilibrium state in a sense of a satisfaction of consumption needs is determined. The estimation expressions of monopoly taxation are obtained. The relation between selection of a taxation strategy and the realization of a particular equilibrium state is discovered.