Рейтингове оцінювання індивідуальної наукової діяльності в наукових установах у галузі природничих наук - Дворщенко, О.С.; Куликов, В.М.; П’ятчаніна, Т.В. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2013)
Розроблено автоматизовану технологію комплексної оцінки індивідуальної результативності діяльності наукових співробітників за диференційними показниками. Технологія дозволяє розрахувати ефективність наукової діяльності за інтервальною шкалою з використанням числових характеристик без втрати інформативності. Концепція технології базується на принципах: врахування основних видів наукової діяльності; оцінка кінцевого результату роботи; введення вагових коефіцієнтів для забезпечення балансу між групами критеріїв; градація основних видів наукової діяльності на підвиди з присудженням залежно від складності виконаної роботи, балів за номінальною або інтервальною шкалами. Технологія дозволяє розраховувати рейтинг наукового співробітника та визначати його відповідність займаній посаді. Технологія також дозволяє проводити моніторинг індивідуальної результативності наукової, науково-технічної, педагогічної, методично-організаційної діяльності науковця та може бути застосована як механізм підвищення рівня інформаційного супроводу прийняття управлінських рішень у НДІ природничого профілю різного відомчого підпорядкування. Разработана автоматизированная технология комплексной оценки индивидуальной результативности деятельности научных сотрудников по дифференциальными показателям. Технология позволяет рассчитать эффективность научной деятельности по интервальной шкале с использованием числовых характеристик без потери информативности. Концепция технологии базируется на принципах: учет всех основных видов научной деятельности; оценка конечного результата работы; введение весовых коэффициентов для обеспечения баланса между группами критериев; градация основных видов научной деятельности на подвиды с присуждением в зависимости от сложности выполненной работы, баллов по номинальной или интервальной шкалам. Технология позволяет рассчитать рейтинг научного сотрудника и определить, соответствует ли он занимаемой должности. Технология также позволяет проводить мониторинг индивидуальной результативности научной, научно-технической, педагогической и методическо-организационной деятельности ученого и может быть применена в качестве механизма повышения уровня информационного сопровождения принятия управленческих решений в НИИ различного ведомственного подчинения. Automated technology of complex assessment of individual productivity of activity of scientific employees based on differential parameters is developed. The technology allows to calculate the efficiency of scientific activity in an interval scale, using numerical characteristics without information loss. The concept of technology is based on the following principles: account of all basic types of scientific activity; assessment of end results of work; use of weight coefficients for maintenance of balance between groups of criteria; gradation of main types of scientific activity on subtypes with awarding points according to nominal or interval scales (depending on complexity of performed work). The technology also allows monitoring of the individual efficiency of scientific, technical, pedagogical and methodological and organizational activity of the scientist and can be used as a mechanism to increase the level of information support of acceptance of administrative decisions in the research Institute of different departmental subordination.