Онтологічні моделі в задачах автоматизації сортувальних станцій - Косолапов, А.А.; Пшінько, Ю.О. (Искусственный интеллект, 2013)
Розглядається задача опису сортувальних станцій як складних об’єктів автоматизації в системах проектування уніфікованих АСУ. Запропоновано використовувати для цього онтологічні моделі, які включають об’єкти станцій від концептуального рівня до рівня сигналів на типових технологічних дільницях. Для розробки онтологій використовувався пакет Protégé. В статье рассматривается задача описания сортировочных станций как сложных объектов автоматизации в системах проектирования унифицированных АСУ. Предложено использовать для этого онтологические модели, которые включают объекты станций от концептуального уровня до уровня сигналов на типовых технологических участках. Для разработки онтологий использовался пакет Protégé. In the article the task of authentication of parameter is examined as a continuous function of parabolic equalization is in partials. Analytical expression is found for the calculation of gradient of the non–obvious set functional. Gradient is used to determine the modernized classical method of Lagrange multipliers.