Фуллерены и гидридофуллерены как продукты трансформации (поликонденсации) молекул ароматических углеводородов - Харламов, А.И.; Кириллова, Н.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Вперше здiйснено сiнтез фулеренiв i гiдридофулеренiв з молекул ароматичних сполук. У мас-спектрах, екстрагованих з продуктiв термiчної трансформацiї вуглеводiв, присутнi лiнiї, що належать кластерам C60, C58, C56, C54 i C52, а також, можливо, гiдридофулеренам: C60H8, C60H16, C60H20; C70H7, C70H21, C70H28; C82H17, C82H31, C82H45, C82H59. Перiодичнiсть масових чисел дорiвнює 14. Можливо, фулерени C70 i C82 мiстять рiзну кiлькiсть CH2-груп або атомiв азоту. Наведено оригiнальнi морфологiї вуглецевих структур, якi демонструють, що їх рiст не може бути здiйсненим ПЖТ механiзмом. Обговорено альтернативний, полiконденсацiйний механiзм синтезу вуглецевих молекул i наноструктур з молекул вуглеводнiв. Synthesis of fullerenes and hydrides of fullerenes from molecules of aromatic hydrocarbons is realized. Peaks belonged to clusters of C60, C58, C56, C54, and C52 аs well as, perhaps, hydrides of fullerenes C60H8, C60H16, C60H20, C70H7, C70H21, C70H28, C82H17, C82H31, C82H45, C82H59 in the mass-spectra of products of a thermal transformation of hydrocarbons are presented. Periodicity of peaks that can be related to hydrides of fullerenes composes 14. Probably, fullerenes C70 and C82 contain various numbers of CH2 groups or nitrogen atoms. Original morphologies of carbon nanostructures are presented. These structures demonstrate that their growth by the mechanism of VLS (vapor-liquid-solid) cannot be fulfilled. The alternative polycondensational mechanism of construction of carbon molecules is discussed.