Програмні засоби моделювання процесів емісії парникових газів у житловому секторі: просторовий аналіз для Житомирської області - Любінський, Б.Б.; Бунь, Р.А. (Искусственный интеллект, 2013)
У статті показано специфіку просторової інвентаризації парникових газів з використанням математичних
моделей емісійних процесів. Обґрунтовано доцільність створення спеціалізованого програмного
забезпечення для побудови просторових кадастрів емісії парникових газів. Наведено математичну модель
для процесів емісії, пов’язаних із використанням різноманітних видів палива у житловому секторі,
та проілюстровано її застосування на прикладі Житомирської області. В статье показана специфика пространственной инвентаризации парниковых газов с использованием
математических моделей эмиссионных процессов. Обоснована целесообразность создания специализированного
программного обеспечения для построения пространственных кадастров эмиссии парниковых газов.
Приведена математическая модель для процессов эмиссии, связанных с использованием различных
видов топлива в жилищном секторе, и проиллюстрировано ее использование на примере Житомирской
области. The specificity of spatial inventory of greenhouse gas emissions using the mathematical models of emission processes
has been presented in the article. The expediency of creating a specialized software for spatial inventories of
greenhouse gas emissions has been justified. A mathematical model for the processes of emissions associated with the
use of different fuels in the residential sector, and its use on the example of Zhitomir region have been illustrated.