Алгоритм моделювання штучної імунної системи з селективним оператором Сааті та одновимірним локальним пошуком - Желдак, Т.А.; Слєсарєв, В.В. (Искусственный интеллект, 2013)
Розглядається метод умовної оптимізації у безперервному просторі багатьох змінних, заснований на моделюванні імунної системи людини. Запропонований новий оператор селекції клітин для клонування, що базується на методі аналізу ієрархій (МАІ) Сааті. Для інтенсифікації роботи евристичного алгоритму використаний оператор одновимірного локального пошуку. Рассматривается метод условной оптимизации в непрерывном пространстве многих переменных, основанный на моделировании иммунной системы человека. Предложен новый оператор селекции клеток для клонирования, основанный на методе анализа иерархий (МАИ) Саати. Для интенсификации работы эвристического алгоритма использован оператор одномерного локального поиска. The method of constrained optimization in continuous space of several variables, based on the modeling of the human immune system is considered. New operator based on the Saaty Analytic Hierarchy Process (AHP) for cloning cells selection is proposed. Using one-dimensional local search operator to intensify the heuristic algorithm is offered.