Геоінформаційна технологія моделювання та просторового аналізу прямих емісій закису азоту від сільськогосподарських ґрунтів - Чарковська, Н.В.; Бунь, Р.А. (Искусственный интеллект, 2013)
Проаналізовано основні джерела емісії парникових газів, що належать до сектору «Сільське господарство», його підсектору «Ґрунти сільськогосподарського призначення» та в ньому - до категорії «Прямі викиди від сільськогосподарських грунтів». З використанням розроблених математичних моделей та створеної геоінформаційної технології здійснено оцінку емісії закису азоту від внесення в орні землі Польщі: азотних добрив, осаду стічних вод, гною тварин, рослинних залишків та від вирощування азот-фіксуючих культур. Результати просторової інвентаризації парникових газів на рівні елементарних ділянок 2 км х 2 км представлено у вигляді цифрових карт. Проанализированы основные источники эмиссии парниковых газов, относящихся к сектору «Сельское хозяйство», его подсектору «Почвы сельскохозяйственного назначения» и в нем к категории «Прямые выбросы от сельскохозяйственных почв». С использованием разработанных математических моделей и созданной геоинформационной технологии осуществлена оценка эмиссии закиси азота от внесенияв пахотные земли Польши: минеральных удобрений, осадка сточных вод, навоза животных, растительных остатков и от выращивания азот-фиксирующих культур. Результаты пространственной инвентаризации парниковых газов на уровне элементарных участков 2 км х 2 км представлено в виде цифровых карт. The main GHG emission sources in IPCC category Direct Soil Emissions of subsector Agricultural Soils of Agriculture sector in Poland are analyzed. Using the developed mathematical models and geoinformation technology N20 emissions in the applying to agricultural soils of synthetic fertilizers, sewage sludge, animal manure, crops residues and in the growing of N-fixing crops are assessed. Results of GHG spatial inventory at elementary areas 2 km x 2 km are presented as digital maps.