Меметичний алгоритм для модифікації мікрофайлу з мінімізацією спотворень у процесі забезпечення групової анонімності - Чертов, О.Р.; Тавров, Д.Ю. (Искусственный интеллект, 2013)
У статті розглянуто задачу модифікації мікрофайлу зі статистичними даними для забезпечення анонімності
даних про певні групи респондентів. Виконано огляд існуючих евристичних методів розв’язання цієї задачі
та запропоновано новий меметичний алгоритм її розв’язання. Проведено порівняльний аналіз евристичних
методів та меметичного алгоритму на основі прикладу з реальними даними. В статье рассмотрена задача модификации микрофайла со статистическими данными для обеспечения
анонимности данных об определенных группах респондентов. Осуществлен обзор существующих
эвристических методов решения этой задачи и предложен новый меметический алгоритм ее решения.
Проведен сравнительный анализ эвристических методов и меметического алгоритма на основе примера
с реальными данными. In the article, the task of modifying the microfile of statistical data for providing group anonymity of certain
respondent group data is discussed. Existent heuristic methods of solving this task are described, and a novel memetic
algorithm for solving the task is proposed. Heuristic methods and memetic algorithm are compared in performance on
a real data based example.